miercuri, 24 aprilie 2013

Pagina 324 - Săpun Întoarcerea la natură / Pfefferminz Seife


Pentru concursul Întoarcerea la natură organizat de CDB'S am facut un săpun/șampon natural ușor abraziv cu mentă, răcoros, perfect pentru zilele calde ce ne zâmbesc de după colț.
 photo 0018_zps1bf6e829.jpg
Pornind de la rețeta simplă a săpunului de Castilia, care se face exclusiv din ulei de măsline, am adaptat după preferințele proprii, rămânând pe cât posibil în zona naturalului (săpun fără sodă caustică nu se poate, sic!) 
 photo 0019_zps9a403219.jpg
Am saponificat ulei de măsline la care am adăugat pentru spumare foarte puțin ulei de ricin și de cocos cu soluție de sodă în infuzie concentrată de ceai de mentă neagră din gradină (Mentha Piperita). Sună complex, nu? Ca ingrediente active am adăugat la final uleiuri de mentă și lămâie și vitamina A. Pentru un efect ușor abraziv am mărunțit bine de tot frunze uscate de mentă  (aceeași Mentha Piperita) crescută în grădina tatălui meu și uscată în încăpere răcoroasă la umbră și am ras partea galbenă a cojii unei lămâi. Bucățile de frunză difuzează nuanțe de maro în masa săpunului. Desigur, nu este cel mai aspectuos săpun, dar cu siguranță e un răsfăț.
 photo 0021_zpscf781366.jpg
Uleiul de măsline este foarte hrănitor. Lamâia are efect protector prin conținutul de vitamina C naturală. Menta și lamâia au ambele efect astringent, făcând acest săpun potrivit tenului cu tendință grasă. Dar în zilele calde, cu toții dorim să ne bucurăm de răcoarea mentei. De asemenea, aroma mentei are și efect de respingere a supărătorilor țânțari în serile de vară. Se poate folosi și drept șampon solid (NU, nu rămân frunzulițe de mentă în păr, că doar ne clătim și ne pieptănăm!)
Micile imperfecțiuni sunt doar de formă: nu am reușit să conving aerul să iasă complet din forme :) Dar asta nu face rețeta mai puțin bună.
 photo 0020_zpsdfbbc5ba.jpg
65-70 g / bucata

2 comentarii:

ileana-carmen spunea...

Sunt aspectoase si dupa descriere sunt sigura ca sunt de calitate. Numai bine!

Moni Kozi spunea...

Multumesc Ileana pentru vizia si pentru gandul bun.